Zoeken
Nieuwe advertenties (15)Cursussen en trainingen (6)Diversen (45)Huizen met paardenstal (3)Paarden (251)Pony's (86)Rijtuigen en koetsen (20)Sportpaarden (34)Toebehoren (132)Trailers en wagens (3)


Pony's - Paardenhandel

Bent u op zoek naar de kleinste paardensoort? Deze pagina heeft een overzicht aan advertenties voor zowel de koper als verkoper van pony’s. Zo kunt u gemakkelijk en kosteloos in contact komen.


Uiterlijke kenmerken en afkomst

Een pony is een kleiner soort paard en heeft gemiddeld een schofthoogte van minder dan anderhalve meter. Er bestaan echter ook de e-pony en deze zijn tot ongeveer 1,60 meter. Van herkomst is het woord pony afkomstig uit de Engelse taal. Waarschijnlijk komt het van het Franse woord ‘poulenet’ af wat klein veulen betekent. De paarden hebben hun kleine frame te danken aan hun afkomst en dus niet aan het selectief fokken door de mens. De pony staat nog dicht bij de oorspronkelijke oerpaarden die niet zo heel groot waren als de huidige paardenrassen. Er was niet heel veel voedsel te vinden in de heidegebieden of rotsachtige eilanden waar de meeste pony’s voornamelijk vandaan kwamen. Ze zijn door hun compacte lichaamsbouw met korte ledematen goed bestand tegen kou en kunnen op weinig voedsel leven.


De toepassing van pony’s

Voor de grote ontwikkeling in landbouwwerktuigen die beschikbaar kwamen voor het grotere publiek werden paarden gebruikt om het land te bewerken. De kleinere pony’s waren geen uitzondering om als werkdier gebruikt te worden. Door hun kleinere omvang hadden ze ook voordelen met het ondersteunen van de ondergrondse mijnbouw. Door de lagere stokhoogte konden ze ook door kinderen makkelijk gebruikt worden als rijdier.


Pony’s hebben een sterk karakter

Ze zijn wellicht kleiner in formaat, maar zeker niet in karakter en ervaren houders zeggen zelfs dat ze meer karaktervol zijn dan de meeste andere soort paarden. Dit is ook afhankelijk van het ras pony dat men houdt. De koudbloedrassen zijn over het algemeen rustiger dan de warmbloedige. Pony’s worden vaak omschreven als bijzonder alert, rustig en soms een tikkeltje eigenwijs. Dit maakt ze een perfect dier voor kinderen om kennis te maken met de ruitersport.