Zoeken
Nieuwe advertenties (15)Cursussen en trainingen (6)Diversen (45)Huizen met paardenstal (3)Paarden (252)Pony's (87)Rijtuigen en koetsen (20)Sportpaarden (35)Toebehoren (133)Trailers en wagens (3)


Rijtuigen en koetsen - Paardenhandel

Op zoek naar een koets of rijtuig voor een evenement of om zelf te gebruiken? Hieronder vindt u een overzicht aan advertenties waarin verkopers gratis hun koets of rijtuig aanbieden. Door aan te melden op deze pagina kunt u snel in contact komen.


Koetsen en rijtuigen als rijtuig

Een koets is rijtuig met twee tot vier wielen dat wel of niet een dak of opklapbare kap heeft. Deze worden getrokken door een enkeling of meerdere trekdieren waarbij men meestal paarden gebruikt. Een koets heeft in tegenstelling tot een boerenwagen of een kar een goede vering en een bovenstel om passagiers of veel goederen te vervoeren. Vandaar dat koetsen vaak daken, ramen en deuren hebben om hun passagiers comfortabel te vervoeren. De bestuurder van een koets, de koetsier, zit voorop op een aparte zetel genaamd de bok.


Rijtuigen met traditie

Aan het einde van de 19e eeuw werd er een motor geplaatst in een koets en dit vormde het begin van de moderne auto zoals we deze kennen. Vóór deze ontwikkeling gebruikte men koetsen voor zowel personenvervoer als het rondbrengen van goederen waarvoor een kar niet geschikt was. Tegenwoordig zijn ze alleen op het platteland, pretparken of in films te zien. Buiten entertainment of lokale, rustieke rondtochten gebruikt men nauwelijks nog koetsen tenzij het voor een traditie is zoals de jaarlijkse tocht in de Gouden Koets op Prinsjesdag.


Koetsen voor evenementen

Koetsen hebben een zekere authentieke charme die niet ontkend kan worden. Ze zijn een aandenken aan een meer simpele tijd waar mensen niet zo gehaast waren als nu. Films en verhalen over vroeger dragen goed bij aan de romantiek die om koetsen heen hangt. Ze worden daarom ook gebruikt bij bruiloften en andere partijen. Er zijn ook moderne paardensportvormen waarbij men een marathonwagen gebruikt om te racen tegen andere bestuurders.