Zoeken
Nieuwe advertenties (15)Cursussen en trainingen (6)Diversen (45)Huizen met paardenstal (3)Paarden (251)Pony's (87)Rijtuigen en koetsen (20)Sportpaarden (35)Toebehoren (132)Trailers en wagens (3)


Sportpaarden - Paardenhandel

Op zoek naar echte raspaarden om voor goud te gaan? In deze rubriek worden diverse sportpaarden aangeboden en u kunt eenvoudig en snel in contact komen met de verkoper. U doet dit door aan te melden op de website.


Verschil tussen recreatie- en sportpaard

Men betaald meestal voor een sportpaard een veel hogere prijs dan een paard dat enkel ter recreatie gebruikt zal worden. Dat komt omdat de meeste sportpaarden een lange stamboom hebben die door generaties heen bijgehouden is. Ze zijn meestal specifiek voor het beste resultaat in een bepaalde tak van de paardensport gefokt. Zo worden kampioenen merries en hengsten bij elkaar gebracht om een sterker nageslacht te maken. Naast de afkomst worden sportpaarden met specifieke middelen gevoederd en krijgen ze van jongs af aan trainingen mee om op vroege leeftijd al zadelmak te zijn.


De onderdelen van paardensport

Heel vroeger maakte men spelen en wedstrijden van het ruiterschap om voor vermaak te zorgen en het ontwikkelen van de rijkunst voor tijden van oorlog. Werken op ranches of het jagen op dieren waren vroegere voorgangers van moderne vormen van ruitersport. Tegenwoordig wordt rijkunst enkel nog voor vermaak en prestatiegerichte sporten beoefend. Naast het hard kunnen rennen of trekken van karren voor mensport, endurance, springe, dressuur, gymkhana, rodeo’s en vossenjachten is er ook veel aandacht voor schoonheidswedstrijden. Zelfs bij de meer ruige paardensporten is de vorm van zowel ruiter als paard belangrijk en worden punten toegekend aan houding en gratie voor de eindscore.


De ruiter even belangrijk

Naast dat het paard van een hoge kwaliteit behoort te zijn voor het gebruik in paardensporten moet de ruiter zelf ook fit zijn en een goede controle over het dier hebben. Dit is vaak een proces van vele jaren training en een hechte laten groeien tussen mens en dier. Het beoefenen van de paardensport is een testament aan de kunst van het samenspel tussen mens en dier. Zowel de ruiter als het dier worden als één unit samen beoordeeld.